Dziś znów płatki owsiane w roli głównej. Tym razem w bardziej znanej odmianie, jako owsianka. Przyznam szczerze, że zwykle przygotowuję ją "na oko" i z otrębów owsianych, tak się jednak stało, że nabyłam większą ilość płatków owsianych błyskawicznych, dlatego wykorzystałam je i tym razem użyłam miarek, aby podzielić się z Wami przepisem. Jeśli chodzi o płatki owsiane zwykłe, to muszą się dłużej gotować. A, że stawiam na szybkie dania, to wybrałam błyskawiczne. Za 500 gram płatków, zapłaciłam 1,99 zł - nie jest to wydatek życia, a starczy na kilka pożywnych posiłków. Zasada przygotowania owsianki jest banalnie prosta, używam składników w stosunku 2:1 i mogę dodać dowolny owoc, albo zjeść saute, na słodko lub na słono - wariacji jest naprawdę wiele.
Ilość składników na 1 porcję.
Składniki:
*mleko (200 ml)
*płatki owsiane błyskawiczne lub otręby owsiane (100 ml)
*mała szczypta soli
*kilka truskawek
*opcjonalnie:cukier, stevia lub inna substancja słodząca
Przygotowanie:
Do rondelka wlewam mleko i wsypuję płatki oraz sól, opcjonalnie substancję słodzącą.
Podgrzewam na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mleko zaczyna się gotować, zmniejszam ogień i cały czas mieszam, aż owsianka zgęstnieje.
Gotową owsiankę przelewam do miseczki, posypuję wcześniej umytymi i pokrojonymi truskawkami (lub innymi owocami).
Najlepiej smakuje podana na ciepło.
Smacznego!
1 Komentarze
Owsianka z truskawkami najlepsza :) !
OdpowiedzUsuń