Ilość składników na formę 25 x 30 cm
Jeśli wolicie grubsze serniki, wystarczy zmniejszyć formę, do której wlejecie masę serową. Przyznam, że nie mam tortownicy o średnicy około 20 cm, a taka byłaby najlepsza na ten sernik.
Składniki:
*masło lub margaryna do pieczenia (200 g)
*cukier (250 g)
*3 jajka
*1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych (użyłam Kamis'a, ale może inne marki też mają taką przyprawę)
*2 opakowanie budyniu waniliowego
*twaróg do sernika w wiaderku lub w kostkach - należy 2 razy przemielić (1000 g)
*3 łyżki mąki (jeżeli używacie twarogu w wiaderku)
Przygotowanie:
To miski wrzucam pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, cukier, jajka, budyń i przyprawę do sernika - miksuję, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Dodaję twaróg i miksuję razem. (Użyłam twarogu z wiaderka, więc dodaję mąkę do zagęszczenia masy i mieszam do połączenia).
Formę wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę sernika.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 st. C z termoobiegiem na około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony sernik wyciągam z formy po 30 minutach od końca pieczenia i zostawiam na kratce do ostudzenia.
Chłodny sernik można posypać cukrem pudrem z wierzchu, oblać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
znika w kilka chwil ;) |
5 Komentarze
Fajny pomysł na sernik
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie prezentuje się ten sernik :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :)
pycha wyglada :)
OdpowiedzUsuńA jak dobrze smakuje :)
Usuń