Przygotowałam ciasto i zrobiłam ciasteczka maślane - kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Trwało to 10 minut (od momentu wsypania składników do miski, po włożenie uformowanych ciastek do piekarnika) plus około 15 minut pieczenia. Po 5 minutach od wyciągnięcia były gotowe do jedzenia. Można przygotować wariant klasyczny maślany lub wersję kakaową, tak jak ja dzisiaj zrobiłam. Wcześniej przygotowałam klasyczną wersję, ale tak szybko znikła, że nie zdążyłam uchwycić jej na zdjęciach.
Ilość składników na 18 ciasteczek.
Składniki:
*miękkie masło (100 g)
*mąka pszenna (200 g)
*6 łyżek mleka
*3 łyżki cukru brązowego
*1 łyżeczka aromatu waniliowego w płynie lub cukru waniliowego
*opcjonalnie: 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Masło powoli miksuję z mąką, mlekiem, cukrem i aromatem, aż będzie przypominać surową kruszonkę. (Podczas miksowania należy uważać, aby zbyt dużo mąki nie wyfrunęło z miski.) Następnie zagniatam je palcami, dzieląc ciasto na porcje wielkości orzecha włoskiego i formuję z nich kulki.
Kulki ciasta układam na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je delikatnie palcem.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na około 15 minut (aż ciasteczka będą kruche z wierzchu - należy sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wykładam je na raszkę (kratkę), aby wystygły ze wszystkich stron. Można je już jeść po 5 minutach od wyciągnięcia z piekarnika, ale zupełnie wystudzone też są pyszne.
Smacznego!
5 Komentarze
Juz mam pomysl co upiec w weekend zamiast ciasta dla moich gosci za co bardzo dziekujee;) szkoda ze ja sama jestem na diecie ehh moze choc na jedno sie skusze a co mi tam niedziela dzien swiety wiec nie mozna sobie wszystkiego odmowic;)
OdpowiedzUsuńsuper, szybko, smacznie i kolega ugoszczony :)
OdpowiedzUsuńZniknęła* ;)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast cukru brązowego można użyć zwykłego białego?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
Usuń