Składniki:
*1 rolka gotowego ciasta francuskiego
*mielone drobiowe, np. z indyka (500 g)
*1 śednia cebula
*1 pęczek szczypiorku
*szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Szczypiorek siekam drobno. Cebulę kroję w kostkę.
Do miski przekładam mielone i dorzucam pociętą cebulę ze szczypiorkiem oraz dodaję odrobinę pieprzu. Mięso ugniatam dłonią, aż wszystkie składniki równomiernie się wymieszają. Dzielę mielone na 6 porcji. Każdą porcję ugniatam około minuty, formując kulkę.
Rozwijam ciasto francuskie i kładę papierem do pieczenia (w który było owinięte ciasto) do dołu na blachę. Kroję ciasto na 6 w miarę równych kwadratów (patrz nr 1).
Następnie biorę uformowaną kulkę mięsa, kładę ją na środku kwadratu ciasta i delikatnie spłaszczam, tak aby mielone miało jeszcze 3-4 cm od najbliższego brzegu (patrz nr 2)
Na koniec, chwytam po kolei narożniki kwadratu i zakładam je do środka, tak aby powstała koperta (patrz nr 3).
Mam nadzieję, że poniższe zdjęcie ułatwi Wam w zrozumieniu o co mi chodzi ;)
Blachę z gotowymi kopertami wkładam na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie koperty gotowe są do podania.
Smacznego!
1 Komentarze
Lubię takie koperty z ciasta francuskiego :) sama podobne robię, ale z krojonej w paseczki szynki.
OdpowiedzUsuńZ pewnością przetestuję przepis!