Porcja dla 3-4 osób.
Składniki:
*makaron spaghetti (250 g)
*szpinak mrożony rozdrobniony (800 g)
*śmietana 12% (400 ml)
*łyżka oliwy z oliwek lub oleju
*przyprawy: czosnek granulowany, starta gałka muszkatołowa (ok. 2 płaskich łyżeczek), sól, pieprz (wg. uznania)
Przygotowanie:
Gotuję makaron al dente, odcedzam i przelewam zimną wodą na sitku. Do osobnego garnka wlewam oliwę i podgrzewam na średnim ogniu. Wrzucam zamrożony szpinak i podgrzewam, aż do momentu, gdy cały się roztopi tworząc jednolitą konsystencje bez grudek, co jakiś czas mieszam. Następnie zmniejszam ogień do minimum i dolewam śmietany cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Mieszam co chwilę, aż zaczną pojawiać się pierwsze pęcherze powietrza, wtedy zaczynam dodawać przyprawy zaczynając od czosnku, następnie gałka muszkatołowa, pieprz i na końcu sól.
Ilość dodanych przypraw jest kwestią indywidualną, dlatego dobrze jest stopniowo dodawać przyprawy mieszając za każdym razem i próbując. Gdy uzyskamy już odpowiedni dla nas smak sosu szpinakowo-śmietanowego, dodajemy makron i wszystko razem mieszamy. Podajemy ciepły, można też posypać z wierzchu startym serem.
Smacznego!
1 Komentarze
Fajny przepis, ale proponuję po pierwsze dodać świeżego czosnku, bo ma o wiele intensywniejszy aromat i fajny smak. A po drugie - warto wrzucić nieco pomidorów, które dodadzą kolorów i nieco złamią przeważający smak szpinaku. Właśnie taki makaron jadłam w Dominium i jako mega fanka szpinaku, muszę przyznać, że wyszedł im bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuń