Przedstawiam przepis na szybką przekąskę, która nadaje się zarówno na imprezę z dużą liczbą gości albo jako dodatek do grilla. Jedyne z czym mam problem przygotowując łódeczki z pastami, to znalezienie nośniki - cykorii. Zwykle kupuję ją w Piotrze i Pawle, nie wiem, jak z dostępnością tej sałaty w innych miastach, w których nie ma PiP'a. Myślę, że na rynkach z warzywami (czyt. targach) będzie szansa na dostanie cykorii.
Ilość składników na 40-50 porcji.
Składniki:
*3 cykorie
pasta jajeczna:
*7 jajek ugotowany na twardo
*2 łyżki majonezu
*1 mała czerwona cebula
*2 łyżki koperku
pasta łososiowa
*łosoś wędzony (100 g)
*serek twarogowy typu almette, może być śmietankowy lub z ziołami (300 g)
Przygotowanie:
Przygotowuję pastę łososiową.
Serek wyciągam z opakowań i przekładam do miseczki, wrzucam plastry wędzonego łososia i blendruję, aż serek połączy się łososiem, uzyskując lekkie pomarańczowe zabarwienie. Gotową pastę wkładam do lodówki.
Przygotowuję pastę jajeczną.
Wcześniej ugotowane na twardo jajka ścieram na drobnych oczkach (jajka muszą być wystudzone). Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam do startych jajek, dodaję poszatkowany koperek i majonez. Wszystko razem mieszam i wstawiam do lodówki.
Przygotowuję listki cykorii.
Cykorię myję pod bieżącą wodą. Odcinam końcówki cykorii i obrywam listki. Serce cykorii, gdzie listki są malutki zostawiam nie ruszone. Z 3 cykorii o długości początkowej około 15 cm, uzyskałam 46 listków (do podania przetrwało tylko 40 ;) ).
Do każdego listka - łódeczki wkładam 1 łyżkę pasty i rozprowadzam po całej długości. Układam na tacy i podaję. (U nas tace krążyły w garażowym kinie i ich zawartość szybko zaczęła znikać).
Smacznego!
0 Komentarze