Ilość składników na 1 kg chipsów ziemniaczanych.
- 1,5 l oleju słonecznikowego
- 1,5 kg ziemniaków
- ulubiona przyprawa
- spory garnek
- obierak do ziemniaków, ew. nóż
- papierowy ręcznik
Przygotowanie.
Ziemniaki myję, jeżeli są to stare ziemniaki (gruba, ciemna skórka), to trzeba obrać je ze skórki. Ja przygotowałam z młodych. Tnę ziemniaki na plastry 1-2 mm grubości. Do garnka wlewam olej i podgrzewam. Odpowiednią temperaturę sprawdzam przez zanurzenie końca plastra w oleju, jeżeli olej zaczyna skwierczeć to można wrzucać pierwsze plastry. Ziemniaki wrzucam po kilka sztuk, tak aby nie nakładały się na siebie. Smażę z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Wyciągam gotowe chipsy i osuszam na ręczniku. Sypię ulubioną przyprawą i zajadam. Z 1,5 kg ziemniaków wychodzi około 1 kg chipsów.
Smacznego!
1 Komentarze
Niezupełnie za 1 zł, gdyż 1,5 litra oleju kosztuje jakieś 8-10 zł :P
OdpowiedzUsuń