Składniki:
*ciasto:
-szklanka mąki
-1/2 szklanki ciepłej wody
*farsz:
-4 średniej wielkości jabłka (dowolna odmiana)
-2 łyżki miodu
-1 łyżka cynamonu (jeżeli ktoś nie przepada za cynamonem, można dodać tylko 1/2 łyżki)
Wykonanie
Mąkę wsypuję do miski i wlewam wodę. Zagniatam ciasto, aż będzie miękkie, jak plastelina. Formuj kulę z ciasta, owijam w folię aluminiową i wkładam na 15 min do lodówki.
W czasie, gdy ciasto leżakuje w lodówce, zajmuję się farszem. Jabłka kroję na ćwiartki, wycinam szypułki i kroję w nieregularną kostkę. Nie obieram ze skórki. Wrzucam pocięte jabłka do rondla i podgrzewam na średnim ogniu. W momencie, gdy jabłka lekko miękną, dorzucam miód i mieszam do rozpuszczenia. Skręcam ogień i cały czas mieszając dorzucam cynamon. Mieszam do całkowitego połączenia i odstawiam z ognia.
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je na około 2 mm grubości. Tnę ciasto na kwadraty (nie muszą być idealne). Biorę kawałki ciasta i lekko je rozciągam, tak aby zmieściła się łyżka farszu. Wkładam farsz i formuję z ciasta koperty (zlepiam przeciwległe boki, następnie zlepiam krawędzie, aby podczas gotowania jabłko nie wypłynęło). Gotuję wodę i wrzucam gotowe pierogi, gotuję do momentu wypłynięcia.
Smacznego!
0 Komentarze