Ilość składników na dużą blachę.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady (200 g)
- 6 jajek (użyłam L)
- masło lub margaryna do pieczenia (250 g)
- cukier (300 g)
- mąka (100 g)
Przygotowanie:
W garnku gotuję wodę i kładę na nim miskę, w której rozpuszczam masło.
Do masła dorzucam pokruszoną czekoladę i rozpuszczam ją, mieszając co jakiś czas, aby tłuszcz połączył się czekoladą.
W międzyczasie przygotowuję resztę składników.
W wysokiej misce miksuje wszystkie jajka, dodając po trochę cukru i mąki.
Gdy czekolada już się rozpuści i połączy z masłem, odstawiam miseczkę do ostygnięcia.
Lekko wystudzoną czekoladę wkładam do reszty ciasta i miksuję do połączenia.
Wykładam prostokątną blachę papierem do pieczenia (u mnie jest to blacha o wymiarach 15 x 31 cm; możecie skorzystać również z silikonowej formy, wtedy obędzie się bez papieru). Gdy już wszystko gotowe, wlewam ciasto i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15-20 min. Brownie powinno być lekko mokre w środku. Ciasto wyciągam z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.
Podaję pocięte na mniejsze kawałki. Można też oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
4 Komentarze
mmm... czekoladowo przepiękne:)
OdpowiedzUsuńsłodkie brownie.. mocno czekoladowe.. najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńOd dawna chodzi za mną takie cudnie czekoladowe ciacho. :)
OdpowiedzUsuńa,ja wciąż czekam na przygotowanie mojego pierwszego czekoladowego nieba;)może po świętach?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!