Wpisz czego szukasz

Ciastka z czekoladą

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków, jednak lekko zmodyfikowany. Mąkę pszenną zamieniłam na żytnią, nie dodałam też orzechów, ani brązowego cukru. Jak zwykle uprościłam składniki, żeby za dużo nie kupować ;) Piekłam je już drugi raz, bo pierwsza blacha nie wytrzymała do zdjęć. Ciasteczka w smaku przypominają pieguski, są maślane, kruche i aromatyczne (u mnie migdałowe) z czekoladowymi kawałkami.


Ilość składników na około 26 sztuk.

Składniki:
*1 szklanka mąki żytniej typ 750 (350 ml)
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki soli
*1/2 szklanki cukru (175 ml)
*zimne masło (170 g)
*1 żółtko
*czekoladowe groszki lub tabliczka czekolady pocięta w drobną kostkę (100 g)
*3-4 krople aromatu migdałowego (może być inny)

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (prócz czekolady) mieszam razem w misce.
Dodaję masło, żółtko, czekoladowe kawałki i ucieram mikserem, aż do połączenia.
Nagrzewam piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia układam kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczam (dobrze zostawić kilku centymetrowy odstęp pomiędzy ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia trochę się "rozpływają" na boki).
Piekę 10-12 minut, aż lekko się zarumienią (dobrze jest kontrolować ciasteczka, aby się nie spaliły).
Po upieczeniu wyciągam i zostawiam do wystygnięcia.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Lubię takie uproszczone przepisy, a zwłaszcza na słodkie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelakie ciastka z czekoladą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ciasteczka wychodzą prze-smaczne :)

      Usuń