Zapiekanka z sosem serowym

Dziś przepis na zapiekankę z sosem serowym. Dowolność składników zapiekanki jest nieograniczona. Bazą może być zarówno makaron, ziemniaki, jaki i same warzywa, jednym słowem wszystko co pasuje do sera :) Jeśli macie składniki na sos, to już połowa sukcesu. Teraz wystarczy odtworzyć lodówkę i sięgnąć po składniki. Ja przygotowałam dwie wariacje na temat zapiekanki - z mięsem i wegetariańską, a zajęło mi to wszystko może pół godziny (no pyrki gotują się dłużej, niż makaron, ale to już od Was zależy co tam włożycie). W obu wersjach pojawiły się boczniaki i czerwona cebula, w mięsnej zagościła "kiełbasa z kija" (może być dowolne inne mięso), a w wegetariańskiej pomidorki koktajlowe i szczypiorek.


Ilość składników na 4 porcje.

Składniki:
*sos:
   -żółty ser, np. Gouda (150 g)
   -śmietana 18% (400 g)
   -opcjonalnie: mleko, do rozrzedzenia sosu
*makaron (200 g)
*ulubione dodatki, np:
   -boczniaki
   -kiełbasa
   -pomidorki koktajlowe
   -cebula czerwona
   -szczypiorek
    lub inne
*olej, np. ryżowy 
*przyprawy, sól, pieprz według uznania

Przygotowanie:
Makaron gotuję al'dente.
Przygotowuję sos serowy.
Do garnka wkładam śmietanę i starty na oczkach ser żółty. Podgrzewam na średnim ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną tworząc ciągnący sos. Jeśli sos wyszedł za gęsty można dodać kilka łyżek mleka i całość cały czas podgrzewając wymieszać razem, aż się połączy, jednocześnie rozrzedzając sos.
Przygotowuję 2 porcje w wersji wegetariańskiej.
Na nagrzaną patelnie wlewam niedużą ilość oleju i wrzucam pokrojone boczniaki, gdy lekko się zarumienią z obu stron dodaję cebulę pokrojoną w piórka i połówki pomidorków koktajlowych. Chwilę wszystko smażę, mieszając drewnianą łopatką, a następnie wrzucam połowę ugotowanego makaronu i razem mieszam. Dodaję połowę przygotowanego sosu serowego i poszatkowany szczypiorek. 
Cały czas podgrzewając na średnim ogniu, mieszam do połączenia składników.
Zawartość dzielę na 2 równe porcję i przekładam do miseczek do zapiekanek (jeżeli nie macie specjalnych form, można do tego użyć zwykłych misek ceramicznych, np. z serii DINERA).
Przygotowuję 2 porcje w wersji mięsnej.
Na rozgrzaną patelnie (może być brudna od wcześniej przygotowanej wersji wegetariańskiej) wrzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażę, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumieni. (Jeżeli kiełbasa lub inne mięso jest mało tłuste, można dolać niewielką ilość oleju do smażenia.) Dodaję pokrojone boczniaki, cebulę i smażę chwilę. Dodaję makaron i chwilę wszystko razem smażę mieszając. Na koniec dodaję pozostały sos serowy, mieszam i przekładam do miseczek.
Wszystkie zapiekanki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i funkcją opiekania na 10-15 minut. 
Podaję gorące, prosto z piekarnika, bo najlepiej smakuje.
Smacznego!

Prześlij komentarz

2 Komentarze

  1. Moim zdaniem bardzo smacznie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, no a nam studentom zależy aby było smacznie, tanio i szybko, dlatego jak najszybciej go przetestuję! :D

    OdpowiedzUsuń
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)

Wpisz czego szukasz