Przedstawiam bardzo borówkowe muffinki, które zniknęły w kilka chwil :)
Ilość składników na 18 dużych (6 cm średnicy) muffin.
Składniki:
*borówki amerykańskie (250 g)
*2 szklanki mąki pełnoziarnistej
*1/2 szklanki cukru brązowego
*1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*masło (120 g)
*2 jajka
*1/2 szklanki mleka
*1 płaska łyżeczka aromatu waniliowego w płynie
Przygotowanie:
Do miski wsypuję suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczone, proszek do pieczenia - i razem mieszam. Dodaję borówki i delikatnie mieszam łyżką, uważając, aby nie rozgnieść owoców.
Roztapiam masło w rondelku, uważając, aby się nie zagotowało.
Do drugiej miski wbijam jajka i wlewam mleko, razem mieszam trzepaczką. Dodaję roztopione masło i aromat waniliowy. Mieszam wszystko.
Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre. Wszystko delikatnie mieszam, cały czas uważając, aby borówki się nie rozgniotły.
Papilotki wkładam do formy na muffiny.
W każdą papilotkę wkładam około 1 łyżkę ciasta tak, aby zajmowało 2/3 wysokości.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C i piekę muffiny przez 20 minut.
Po tym czasie wyciągam z piekarnika i studzę.
Smacznego!
1 Komentarze
Obłędne ;)
OdpowiedzUsuń