Ilość składników na 1 kg schabu.
Składniki:
*świeży schab (1 kg)
marynata:
*1 łyżka miodu
*4 łyżki oliwy z oliwek
*2,5 łyżki suszonego rozmarynu
*1 łyżka zmielonego czerwonego pieprzu
*1 łyżka suszonego chili
Przygotowanie:
Przygotowuję marynatę do mięsa. Mieszam wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, w którym będę piec mięso.
Wkładam cały kawałek schabu do naczynia z marynatą i wmasowuję ją w całe mięso. Przykrywam mięso w naczyniu folią spożywczą i wkładam na 3-5 godzin do lodówki.
Gdy marynata dobrze się już zwiąże z mięsem, wkładam (bez foli) mięso w naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około godzinę i piekę, aż schab nabierze brązowego koloru.
Podaję ciepłe w grubszych kawałkach do obiadu lub po wystygnięciu używam jako wędlinę.
Smacznego!
1 Komentarze
Kromka chleba, taka wędlinka i musztarda i nic mi więcej nie potrzeba! :)
OdpowiedzUsuń