Olej rzepakowy stanowi bogate źródło wartościowych
nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, cennych dla zdrowia
witamin E, A, a także steroli roślinnych. Ze względu na swoje walory
odżywcze, olej rzepakowy jest uważany za istotny składnik diety całej
rodziny. Walory odżywcze nie są jednak jedynym
powodem niesłabnącej, utrzymującej się w wielu krajach, popularności
oleju rzepakowego. Znaczenie ma tutaj jego uniwersalność. Olej ten jest
tłuszczem, którego zakres zastosowań nie ogranicza się do smażenia.
Właściwości oleju rzepakowego, takie jak neutralny smak i zapach, a
także możliwość wykorzystywania na zimno, jak i na ciepło, pozwalają na
praktycznie nieograniczony zakres użytkowania. Na całym świecie tłuszcz
ten jest wykorzystywany do smażenia, wypieku ciast, przygotowywania
sosów i sałatek. Dzięki swej uniwersalności olej rzepakowy może być wykorzystywany do przyrządzania różnorodnych dań. (źródło tutaj).
Shaker spisuje się na medal, jeśli chodzi o przyrządzanie dresingów. |
Jeśli chodzi o uniwersalność oleju rzepakowego, to potwierdzam w 100%, że można wykorzystać go do wszystkiego - nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Zostańmy jednak w kuchni :) Olej rzepakowy pasował doskonale do pancakes'ów, sałatek i wypieku różnych ciast. Zaprzyjaźniłam się z nim na tyle, że już nie zamierzam kupować innych olejów roślinnych, no może po za oliwą z oliwek, ale to ze względu na jej charakterystyczny smak, który moja rodzina bardzo lubi. Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam olej rzepakowy. Na dowód zapraszam do zapoznania się moimi przepisami z olejem rzepakowym.
1 Komentarze
Ja cenię olej rzepakowy głównie za jego dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny. Odkąd odstawiłam tłuszcze zwierzęce i zastąpiłam je olejem poziom mojego cholesterolu diametralnie spadł :)
OdpowiedzUsuń