Masę krówkową można również zrobić samemu z kondensowanego mleka.
Wystarczy zamkniętą puszkę ze skondensowanym, słodkim mlekiem zanurzyć w garnku z zimną wodą i gotować jeszcze 10 min od momentu wrzenia. Pod puszkę trzeba włożyć ręcznik kuchenny.
Wracając do muffinek, przepis należy do tych najprostszych. Wystarczy miska, mikser elektryczny, papiloty do muffinek/cupcake'ów i (opcjonalnie) forma do wybranej przez nas wielkości babeczek, co by się nie rozlazły w piekarniku na boki.
Z poniższych składników wychodzi około 24 sztuk cupcakes'owych babeczek.
Składniki:
*3 łyżki mąki
*400 g masy krówkowej
*2 jajka
*1 łyżka oleju (polecam rzepakowy) lub masła
Przygotowanie:
Masę krówkową wkładam do dużej miski, dodaję jajka, mąkę i olej/masło. Wszystko razem miksuję, aż do uzyskania jednolitej masy. Do formy na babeczki wkładam papiloty i do każdego z nich wlewam masę na 2/3 wysokości. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piekę 5-7 minut (sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie jest już mokre). Pozostaje już tylko wyciągnąć gotową porcję i upiec pozostałą część. Babeczki najlepiej smakują zimne.
Smacznego!
1 Komentarze
Kocham kajmak:D
OdpowiedzUsuń