Byłam ostatnio na zakupach w pewnym supermarkecie. Znalazłam ta mieszankę warzyw chińskich na wagę - 1kg za 6,70. Zrobiłam smażony ryż po chińsku. Za danie dla 2 osób wyszło 4,50 ;) W lodówce znalazłam zamrożone mięso mielone, które zastąpiło mi pierś z kurczaka.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu typu parboiled
- 30 dag mieszanki warzyw do chińszczyzny
- 30 dag mięsa drobiowego mielonego
- sos sojowy, jeżeli ktoś lubi to można dodać tabasco
- odrobina oliwy z oliwek, tudzież innego tłuszczu
Przygotowanie:
Gotuję wodę w małym garnku, gdy zaczyna wrzeć wsypuję szczyptę soli. Wkładam ryż i gotuję 2/3 czasu napisanego na opakowaniu (w przypadku ryżu parboiled powinno gotować się 15 min, czyli gotuję 10 min), po tym czasie wyłączam grzanie i odstawiam garnek z ryżem, aby resztę wody wchłonął.
Na patelnię wlewam łyżeczkę oliwy i wkładam rozmrożone mięso. Smażę, często mieszając drewnianą łyżką, tak aby powstały małe grudki mięsa. Gdy mięso jest już wszędzie ścięte, dokładam zamrożone warzywa i wszystko razem smażę, aż warzywa się rozmrożą. Następnie wrzucam ryż i wszystko razem smażę około 5 min. Dodaję około łyżeczki sosu sojowego i mieszam, aż ryż nabierze lekko słomkowego koloru. Zamiast sosu sojowego można dodać curry, sos tabasco - ja tego nie lubię, ale mój Narzeczony dodaję sobie tabasco już w miseczce.
Smacznego!
1 Komentarze
jakoś tak nie mogę się przekonać do takich warzyw. ale Twoje danie wygląda ok. Może czas spróbować?
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam:)