Szybkie, dwuskładnikowe ciasto czekoladowe na Walentynki

Przepis dla wszystkich, którzy chcą przygotować pyszne ciasto czekoladowe, a przy tym nie wydać za dużo. Ciasto to znane jest również pod nazwą Gâteau au Chocolat i było przygotowane w filmie "Czekolada".

PS Jeżeli pragniecie przygotować to ciasto dla bliskiej Waszemu sercu osoby, polecam wydać trochę więcej na dobrą czekoladę, bo to główny składnik ciasta i to jej aromat będzie efektem końcowym wypieku. ;)


Ilość składników na 8 porcji.

Składniki:
*2 tabliczki czekolady mlecznej
*3 jajka

Przygotowanie:
Czekoladę łamię na kawałki, wrzucam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
W czasie,  gdy czekolada się topi, oddzielam żółtka od białek.
Białka umieszczam w wysokiej misce i ubijam je mikserem do sztywności.
Gdy czekolada się rozpuści,  ściągam ją z kąpieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia (ma być cały czas plynna).
Do wystudzonej czekolady wrzucam żółtka i mieszam je razem trzepaczką do połączenia.
Następnie wkładam 1/3 ubitych białek do masy czekoladowej i mieszam je delikatnie szpatułką.
Piekarnik nagrzewam do 170 st. C.
Do masy ciasta przekladam kolejno po 1/3 ubitych białek,  za każdym razem delikatnie mieszając,  aż do połączenia składników.
Okrągłą formę o średnicy ok.   20 cm wykładam papierem do pieczenia.
Wlewam do formy ciasto czekoladowe i kilku krotnie uderzam formą z zawartością,  aby pozbyć się zbędnego powietrza.
Ciasto piekę 15-20 min, do suchego patyczka.
Przed podaniem studzę je na kratce i obsypuję cukrem pudrem.
Smacznego! 

Prześlij komentarz

1 Komentarze

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)

Wpisz czego szukasz