Wpisz czego szukasz

Ciasto cytrynowe bez jajek

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków i coś w tym powiedzeniu musi być. Chciałam upiec ciasto, ale nie miała w lodówce tradycyjnych komponentów (czyt. jajek), dlatego powstał pomysł na ciasto bez jajek. Aby nadać mu innego smaku, pokusiłam się o dodanie soku z cytryny LiMMi oraz otartej skórki z cytryny. O 100% soku z cytryny LiMMi przeczytacie tutaj (podlinkuję gdy wstawię post z testem).



Ilość składników na dużą keksówkę.

Składniki:
*1,5 szklanki mąki pszennej
*8 łyżek brązowego cukru
*1 łyżka proszku do pieczenia
*2 szczypty soli
*skórka otarta z 1 cytryny
*1 szklanka mleka
*1/2 szklanki oleju
*3 łyżki soku z cytryn, np. LiMMi
Przygotowanie:
Do miski wrzucam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól i razem mieszam łyżką.
Następnie dodaję mleko, olej i sok z cytryny. Teraz ostrożnie mieszam ciasto mikserem, powoli zwiększając moc, aż do połączenia wszystkich składników.
Pozostało już tylko przełożyć surowe ciasto do formy, u mnie duża keksówka i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200 st C z termoobiegiem na 30 min.
Podaję, gdy już wystygnie.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. hmmm na zdjęciu widzę że to ''zakalec'' więc zastanawiam się czy warto robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tak wygląda na zdjęciu, jednak to nie zakalec ;) Ciasto jest dość mokre, więc stąd to złudzenie.

      Usuń
  2. Zrobiłam. Również krojąc pomyślałam, że wyszedł zakalec. Jednak nie. Ciasto jest mokre, świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że wyszło i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń