Chciałabym się podzielić z Wami bardzo prostą i szybką w wykonaniu surówką z pora. Można ją podać do obiadu - świetnie pasuje z ziemniakami, albo podać na grillu. Do jej wykonania potrzebny jest Wasz ulubiony majonez i duży por. Sposób w jaki pokroicie pora nie jest istotny, mogą to być zarówno krążki, jak i piórka. Ja pokroiłam w piórka :)
Ilość składników na 4 porcje.
Składniki:
*1 duży, gruby por
*2-3 łyżki majonezu
*1-2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki lub szczypiorku
*opcjonalnie: pieprz, sól
Przygotowanie:
Odcinam końcówkę pora z korzeniami oraz brzydkie fragmenty zielonej części. Pozbawiam por pierwszych dwóch zewnętrznych warstw. Resztę warzywa myję dokładnie pod bieżącą wodą (por lubi mieć piasek pomiędzy warstwami, dlatego ważne by dokładnie go umyć przed krojeniem).
Kroję por na cieńcie krążki lub jeśli chcę uzyskać piórka, najpierw przekrawam por wzdłuż na pół, a następnie kroję każdą połówkę równie cienko jak w przypadku krążków.
Wsypuję pokrojonego pora do miski (można porozdzielać palcami większe fragmenty na pojedyncze warstwy).
Dodaję majonez i dokładnie mieszam, aż się połączy z porem.
Opcjonalnie można doprawić pieprzem i solą (wszystko zależy od majonezu, jaki użyliście i własnego gustu) oraz ozdobić świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!
1 Komentarze
Ja uwielbiam surówkę z selerem i marchewką :)
OdpowiedzUsuń