Rosół wegetariański, znany też jako bulion warzywny jest świetną podstawą do różnych zup. Oczywiście można go zjeść w formie podstawowej z makaronem lub kaszą. W wykonaniu jest bardzo prosty. Przygotowuje się go znacznie szybciej, niż tradycyjny rosół. Ten kto kiedykolwiek próbował wody z ugotowanego kurczaka wie, że kwintesencją smaku rosołu są właśnie warzywa z tzw. włoszczyzny, a marchewka nadaje zupie złotawy kolor (im jej więcej, tym zupa jest bardziej żółta). Mogę Was zapewnić, że taki rosół wegetariański nie wiele odbiega smakiem od swojej mięsnej wersji, a z pewnością jest o wiele mniej kaloryczny.
Ilość składników na 3 l rosołu wege.
Składniki:
*zimna woda (3 litry)
*pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, kilka marchwi)
*2-3 ząbki czosnku
*1/2 cebuli (opcjonalnie)
*2-3 kulki ziela angielskiego
*2 listki laurowe
*sól, pieprz
*1-2 łyżki ulubionej oliwy (opcjonalnie - jeśli chcesz by rosół miał charakterystyczne "oka")
Przygotowanie:
Warzywa z pęczka obieram ze skórki, jeśli zajdzie potrzeba kroję na mniejsze części. Cebulę podpalam z szerszej strony, aby nadała intensywniejszego smaku. Czosnek obieram ze skórki i kroję na połowę. Wszystko wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję ziele angielskie oraz liść laurowy.
Wstawiam na mały ogień i gotuję pod przykryciem przez 40-50 min.
Na koniec doprawiam solą, pieprzem i wlewam olej, aby dodać oka do rosołu.
Warzywa wyławiam i używam do sałatki. Czysty rosół podaję z kaszą lub makaronem, albo używam, jako podstawa do innych dań.
Smacznego!
0 Komentarze