Hamburger może stać się cheeseburgerem, jeśli do kanapki dołożycie plasterki żółtego sera. Ogólnie wariacji smakowych jest wiele. Wszystko to tylko kwestia gustu i zawartości lodówki.
Zastanawiałam się czy dodać ten przepis do kategorii "szybko i tanio", ponieważ mięso wołowe 100% do najtańszych nie należy. Jednak za cenę 20 zł, nigdzie chyba nie dostaniecie 5 hamburgerów ze 100 gramowym mięsem, a i czas przygotowania to tylko niecałe 10 minut dla jednej kanapki, dlatego ów tag postanowiłam dodać. Panie i Panowie, przepis na domowy hamburger w całej okazałości!
Ilość składników na 5 hamburgerów.
Składniki:
sos:
*4 łyżki majonezu
*2 łyżeczki musztardy dijon
*2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej cebuli
*1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
*1 łyżeczka cukru
kanapka:
*mięso mielone wołowe 100% (500 g)
*ulubione warzywa (u mnie oliwki, papryczka jalapeño, czerwona cebula)
*5 bułek do hamburgerów
Przygotowanie:
Przygotowuję sos do hamburgerów. W miseczce umieszczam majonez, musztardę, posiekaną cebulę, czosnek i cukier. Wszystko dokładnie mieszam łyżką, aż do połączenia składników. Gotowy sos odstawiam do lodówki.
Zajmuję się przygotowaniem mięsa. Dzielę mielone na pięć 100 gramowych porcji (użyłam do tego wagi, ale można też "na oko"). Każdą porcję ugniatam w dłoniach w zbitą kulę (trwa to około minuty przy każdej porcji). Następnie porcję mięsa kładę na deskę i rozgniatam, tak aby mięso miało około 1 cm wysokości.
Rozgrzewam patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu i kładę wcześniej przygotowaną porcję wołowiny na patelnię (najlepeij mięso położyć z boku, aby zostało miejsce na tostowanie bułki). Na przyszłego hamburgera nakładam metalowy mały garnek i wstawiam do niego pełen słoik czegoś ciężkiego, np. ogórków. (Chodzi o to, aby mięso było dobrze doduszone od góry i się nie wybrzuszyło.) Z każdej strony smażę około 2,5 minuty na średnim ogniu.
Podczas ostatniej minuty smażenia, przekrawam bułkę na pół i środkiem kładę na suchą patelnie, aby pieczywo się z tostowało.
Kiedy bułka i mięso są gotowe, ściągam je z patelni.
Spód bułki smaruję wcześniej przygotowanym sosem, na to kładę plasterek czerwonej cebuli, gorącego hamburgera, następnie pokrojoną papryczkę, połówki oliwek, sos i wierzch bułki.
Hamburger najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu w zestawie z colą.
Smacznego!
2 Komentarze
Aby było jeszcze dodatkowo zdrowo, można te bułeczki zamienić na grahamki :) i będzie wtedy smacznie i zdrowo :D ale nie ukrywam - ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńNie no genialne :)
OdpowiedzUsuń