Spaghetti z cebulką i cieciorką

Kolejny pomysł na danie z makaronem. Pewnie Wam się one nudzą, ale gwarantuję, że każde smakuje inaczej. A przygotowanie makaronu zajmie mniej czasu, niż ugotowanie ziemniaków czy ryżu. Swoją drogą znacie to powiedzenie, podobno bardzo popularne w polskich domach: "Kiedy będzie obiad? Jak się ziemniaki ugotują!". Mimo, że urodziłam się w stolicy pyr, to jak mam je gotować, to wolę poczekać, aż będą młode i wrzucić do piekarnika, niech się same upieką ;)





Składniki:
*makaron typu spaghetti - u mnie pełnoziarnisty z Lidla (200g)
*puszka cieciorki konserwowej (można zastąpić groszkiem lub fasolą)
*1 łyżka oleju rzepakowego
*1 duża cebula
*3 łyżki koncentratu pomidorowego
*woda (200 ml)
*przyprawy (oregano, bazylia, czubrica, sól)
Przygotowanie:
Gotuję makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
Na dużą, rozgrzaną patelnie wlewam olej, a następnie wsypuję cebulkę. Smażę, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodaję odsączoną cieciorkę i dolewam wody.
Przykrywam patelnię i duszę wszystko około 2 minut, następnie dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszam, aż do połączenia wszystkiego razem.
Do tak przygotowanego sosu wrzucam makron i mieszam razem. Podaję prosto z patelni do misek.
Smacznego!

Prześlij komentarz

1 Komentarze

  1. Prosto i pożywnie :D Bardzo lubię cieciorkę, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)

Wpisz czego szukasz