Z ankiety, którą umieściłam jakiś tydzień temu na blogu wynika, że największą popularnością cieszą się szybkie obiady i kolacje. Dlatego dziś pomysł na makaron z sosem napoli (pomidorowym), w wersji taniej rzecz jasna. Zamiast używać pomidorów w puszce wykorzystałam koncentrat pomidorowy.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)
Ilość składników dla 2 osób.
Składniki:
*makaron typu penne (200 g)
*1 łyżka oleju rzepakowego
sos:
*4 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
*2 łyżki oleju rzepakowego
*zimna woda (130 ml)
*2 ząbki czosnku
*1/2 płaskiej łyżki soli
*płaska łyżka oregano
*płaska łyżka bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotuję al'dente według przepisu na opakowaniu.Przygotowuję sos.
Do rondelka wlewam wodę, olej, koncentrat pomidorowy i razem mieszam. Czosnek zduszam w prasce i również dodaję do sosu.
Podgrzewam sos, mieszając co chwilę, aż się zagotuję. Wtedy dodaję oregano, bazylię i sól. Mieszam jeszcze 1 minutę. Sos powinien być nie za gęsty, jeśli jednak za dużo wody odparuje podczas gotowania, polecam dolewać po 1 łyżce wody (dolać łyżkę wody, wymieszać i zobaczyć czy konsystencja jest już odpowiednia, jeśli nie dodać kolejną łyżkę. Jeśli sos zrobi się za rzadki, wystarczy trochę dłużej go pogotować, aby zbędna woda odparowała - polecam jednak w tym przypadku cały czas mieszać sos, aby kontrolować czy się nie przypali).
Na patelnie wlewam łyżkę oleju i podgrzewam.
Następnie wrzucam ugotowany makaron i podsmażam przez minutę mieszając go cały czas.
Dodaję przygotowany sos i mieszam razem. Ważne, aby sos dotarł do wszystkich zakamarków makaronu.
Podaję gorący.
Smacznego!
1 Komentarze
No i znowu bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń