Lubicie nachosy? Ja tak, szczególnie z dipami. Wśród moich znajomych dużą popularnością cieszy się dip z kawałkami warzyw, na który przepis zamieszczę jeszcze kiedyś. Dziś jednak będzie salsa. Ostra i pikantna, a przy tym lekka i niskokaloryczna. Idealna do domowych nachosów czy chipsów.
Z podanej niżej ilości powstało około 400 g salsy.
Składniki:
*1 duży pomidor
*1 duża cebula
*1 papryczka chili (chorizo)
*1 duża papryka czerwona
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
*woda (200 ml)
*przyprawy wg. uznania (pieprz czerwony, pieprz cayenne, oregano, sól, Ottoman Mix - mieszanka 47 przypraw z Turcji [opcjonalnie])
Przygotowanie:
Pomidora sparzam (nacinam krzyżyk na środku pomidora i zalewam wrzątkiem, aż skórka zacznie odchodzić) i obieram ze skórki. Kroję w kostkę cebulę, pomidora, papryczkę chili (z pestkami), paprykę (bez pestek), czosnek. Wrzucam wszystkie warzywa na patelnię i dolewam wodę, duszę pod przykryciem około 10 minut, aż zmiękną. Przekładam miękkie warzywa do wysokiego naczynia, miksuję blenderem do rozdrobnienia (jeśli zostaną większe kawałki nie należy się tym przejmować). Dodaję koncentrat, aby zagęścić salsę. Na koniec doprawiam według uznania (trzeba próbować, aż będzie nam smakować, bo każdy ma inny poziom ostrości, który mu odpowiada).
Salsę można przełożyć do małych słoiczków i trzymać w lodówce nawet 2 tygodnie lub podać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
3 Komentarze
taka domowa salsa jest o niebo lepsza od tej sklepowej :)
OdpowiedzUsuńwyszła pyszna! dałam 3 papryczki więc baardzo ostrraa :)
OdpowiedzUsuńmega pyszna wyszła :)
OdpowiedzUsuń