Jak obiecałam wczoraj, zamieszczam dziś przepis na bardzo proste i szybkie przygotowanie kurczaka w wersji pikantnej. Do przygotowania marynaty użyłam pikantnej przyprawy do kurczaka Appetita, którą otrzymałam do testowania dzięki portalowi Uroda i Zdrowie.
Niżej przedstawiam podstawowe składniki do marynaty, czyli całe opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka oraz oliwa z oliwek.
A poniżej przedstawiam dwa warianty podania ów kurczaka. Pierwsza wersja jest z frytkami, a druga z ryżem curry. Niżej znajdziecie również przepis na przygotowanie ryżu curry.
No to do dzieła ;)
Składniki:
- kawałki kurczaka ( u mnie 5 szt nóżek)
- frytki
- ryż curry:
- 1 woreczek ryżu
- 1 łyżka curry
Marynata:
- 1 łyżka oliwy z oliwek (może być również olej roślinny)
- pikantna przyprawa do kurczaka (np. Appetita)
Przygotowanie:
Oliwę mieszam z całą przyprawą do kurczaka. Myję pod bieżącą wodą fragmenty kurczaka, wkładam je do miski i wlewam marynatę, którą wsmarowuję w każdy kawałek osobno. Miskę wkładam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, przekładam kurczaka do naczynia żaroodpornego i piekę przez 30-35 minut w piekarniku. Na drugą blachę wykładam frytki i piekę według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka można również podać z ryżem curry, jak już wcześniej wspomniałam. Gotuję ryż i wsypuję ugotowany na patelnię. Dodaję curry i wszystko mieszam chwilę podsmażając. Podaję z kurczakiem.
Sami wybierzcie, która opcja bardziej Wam odpowiada :)
Smacznego!
1 Komentarze
śpiewać każdy może... :) najważniejsze aby podniebienie było zadowolone, a brzuch pełny. ;)
OdpowiedzUsuń