Domowe czekoladki

Czy wiecie, że w dniu dzisiejszym obchodzimy Dzień Czekolady?

Z tej okazji przygotowałam domowe czekoladki. Jedyne co będzie potrzebne z nie typowych przyrządów, to silikonowa forma do kostek lodu lub dedykowana specjalnie do przygotowywania pralin. Dlatego ostateczny kształt zależy od wybranej formy, u mnie są to serduszka. Smak czekolady, to już Wasza indywidualny wybór, ja postawiłam na czekoladę deserową i białą z Lidla (osobiście uważam, że jak za niecałe dwa złote za tabliczkę sto gram, to jest to bardzo dobrej jakości czekolada), możecie też użyć czekolady  z orzechami. Gorzej sprawdzi się czekolada z nadzieniem, która niezbyt dobrze rozpuszcza się w kąpieli wodnej. Mając wybrany kształt i smak czekolad zaczynamy przygotowania.


Ilość składników na 1 formę silikonową do kostek lodu/pralinek.

Składniki:
*biała czekolada (100 g)
*deserowa czekolada (100 g)
*opcjonalnie: blanszowane w całości orzechy laskowe, migdały

Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczam osobno każdą tabliczkę czekolady.
Do czystej i suchej formy silikonowej wlewam do mniej więcej połowy wysokości białą czekoladę, (jeśli używacie orzechów, to należy w tym momencie włożyć orzech na środek białej czekolady, tak aby nie wystawał ponad rant formy) następnie wypełniam resztę foremki czekoladą deserową.
Tak przygotowane czekoladki wkładam do lodówki, aż zrobią się twarde.
Gotowe wyciągam z formy i podaję.
Smacznego!

Prześlij komentarz

0 Komentarze

Wpisz czego szukasz