Domowe nachos

Były już domowe chipsy z ziemniaków, teraz przyszła pora na domowe nachos w sam raz do spałaszowania w towarzystwie salsy. Przepis lekko zmodyfikowany, bez tłuszczu, ale równie smaczny. Idealne do przygotowania przed imprezą - zajmuje to około 30 minut, dla wprawnej ręki nawet 20 minut ;)


Ilość składników na średnią miskę nachos.

Składniki:
*mąka kukurydziana (60 g)
*mąka (40 g)
*gorąca woda (50 ml)
*sól
*opcjonalnie: ulubione przyprawy, np. papryka, chili, grubo mielony pieprz

Przygotowanie:
Mąki mieszam razem z solą (ilość według uznania). Można dodać ulubionej przyprawy.
Dolewam wodę i mieszam, najpierw delikatnie mikserem, a potem ręką, aż zagniotę ciasto w jedną całość (można od początku mieszać ręką, zależy od Waszego progu bólu związanego z wcześniej wlaną gorącą wodą).
Wałkuję ciasto na grubość 1 mm i wycinam dowolne kształty - mogą być klasyczne trójkąty lub wielokąty.
Rozgrzewam suchą, płaską patelnię teflonową i kładę kolejne porcje surowych nachos. Podgrzewam je, aż zaczną tworzyć się bąbelki, następnie odwracam je, aby podpiekły się z drugiej strony.
Jeśli nachos wyszły za mało doprawione, posypuję je w misce ulubioną przyprawą i/lub solą.
Jeżeli ciasta wyszło Wam za dużo, można zawinąć je w folię i zamrozić.
Smacznego!

Prześlij komentarz

0 Komentarze

Wpisz czego szukasz