Szybkie pomarańczowe herbatniki

Mając resztki w lodówce też można przyrządzić coś smacznego do kawy. Nie wierzycie? To musicie przeczytać poniższy przepis na ciasteczka bez jajek, bez mleka, za to o pysznym pomarańczowym smaku.

Dodatkowa informacja: jeśli nie macie pomarańczy możecie użyć cytryny ;)
Zapraszam na kolejny przepis na ciasteczka w 30 minut :)


Ilość składników na około 50 sztuk herbatników.

Składniki:
*2 łyżki startej na drobnych oczkach skórki z pomarańczy
*2 łyżki soku z pomarańczy (zdusiłam ręką kawałek pomarańczy, aby uzyskać sok)
*2 łyżka oleju rzepakowego
*1 łyżka cukru pudru waniliowego (zmieliłam zwykły cukier waniliowy z młynku do kawy z czasów PRL)
*2 łyżki cukru pudru białego
*1/4 zimnej kostki margaryny lub masła
*3/4 szklanki o pojemności 350 ml mąki pszennej + trochę do podsypywania

Przygotowanie:
Do miski wrzucam wszystkie składniki i ucieram mikserem, aż powstanie coś na kształt kruszanki (mniejsze i większe grudki ciasta). Następnie wszystko zagniatam ręką w jedną kulę (jeżeli ciasto jest zbyt lepkie dodaję po trochę mąki, aż ciasto przestanie się lepić, ale nadal będzie sprężyste i łatwo będzie się dzielić. Dla tych coś już kiedyś coś piekli: ciasto musi mieć konsystencje jak na kruszankę ;) ).
Piekarnik nagrzewam na 170 st. C z termoobiegiem.
Całe ciasto rozwałkowuję na grubość 3-4 mm i wycinam kształty kieliszkiem, można też pociąć nożem na dowolne kształty (jeszcze szybsza metoda).
Gotowe herbatniki układam na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego i wkładam blachę na środkową półkę.
Piekę 9-10 minut, kontrolując czy ciasteczka się zbytnio nie z brązowiły, powinny mieć złocisty kolor.
Upieczone wyciągam i odkładam do wystudzenia.
Podaję do herbaty lub kawy.
Smacznego!


Prześlij komentarz

2 Komentarze

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)

Wpisz czego szukasz