Wpisz czego szukasz

Szybki sernik bez spodu

Lubię piec, ale ciężko podchodzę do ciast, które trzeba ugniatać ręcznie. Dlatego nic nie cieszy mnie jak przygotowywanie ciast "jednomiskowych" - wystarczy wrzucić składniki, wymieszać mikserem, a potem tylko wlać masę do formy i do piekarnika. Jeśli też tak macie, to przypadnie Wam do gustu przepis na szybki sernik bez spodu (dla fanów ciast ze spodem dobra wiadomość - masę można również wylać na spód, np. pokruszone herbatniki z masłem). Sernik jest pyszny!


Ilość składników na formę 25 x 30 cm 
Jeśli wolicie grubsze serniki, wystarczy zmniejszyć formę, do której wlejecie masę serową. Przyznam, że nie mam tortownicy o średnicy około 20 cm, a taka byłaby najlepsza na ten sernik.

Składniki:
*masło lub margaryna do pieczenia (200 g)
*cukier (250 g)
*3 jajka
*1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych (użyłam Kamis'a, ale może inne marki też mają taką przyprawę)
*2 opakowanie budyniu waniliowego
*twaróg do sernika w wiaderku lub w kostkach - należy 2 razy przemielić (1000 g)
*3 łyżki mąki (jeżeli używacie twarogu w wiaderku)

Przygotowanie:
To miski wrzucam pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, cukier, jajka, budyń i przyprawę do sernika - miksuję, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Dodaję twaróg i miksuję razem. (Użyłam twarogu z wiaderka, więc dodaję mąkę do zagęszczenia masy i mieszam do połączenia).
Formę wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę sernika.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 st. C z termoobiegiem na około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony sernik wyciągam z formy po 30 minutach od końca pieczenia i zostawiam na kratce do ostudzenia.
Chłodny sernik można posypać cukrem pudrem z wierzchu, oblać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
znika w kilka chwil ;)

5 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie prezentuje się ten sernik :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wygląda :)
    Uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń