Wpisz czego szukasz

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i śmietaną

Został mi ugotowany ryż w woreczkach i pomyślałam, że go jakoś wykorzystam i zrobię zapiekankę. Wymieszałam ryż z podsmażoną kiełbasą, kwaśną śmietaną i zapiekłam pod dywanem mozzarelli. Smakowało, więc myślę, że wyszło :)



Ilość składników na 4 porcje.

Składniki:
*1,5 woreczka ryżu (u mnie brązowy)
*śmietana 12% (200 g)
*2 parówki
*kiełbasa podwawelska (ok. 15 cm)
*1 łyżka przyprawy do pizzy
*2 łyżki oleju rzepakowego
*ser mozzarella (100 g)

Przygotowanie:
Gotuję ryż według przepisu na opakowaniu i odcedzam.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej.
Kiełbasę i parówki kroję drobno i wrzucam na patelnie, aby się podsmażyły.
Kiedy kiełbasa się zarumieni, dorzucam ugotowany ryż i mieszam wszystko razem. Wrzucam przyprawę do pizzy. Smażę jeszcze 2 minuty, mieszając co jakiś czas.
Po tym czasie dorzucam śmietanę i mieszam ją z ryżem.
Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego (dowolna wielkość) - u mnie prostokątne naczynie 15x25 cm, równo rozkładając całą masę.
Ścieram mozzarelle na drobnych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z termoobiegiem) na około 15 minut. Zapiekana jest gotowa, gdy ser na górze przyrumieni się na brązowy kolor.
Podaję gorące.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. fajna ta zapiekanka! teraz wyruszam na stancję, więc takie szybkie dania z pewnością będą w cenie na moim stole :]

    OdpowiedzUsuń
  2. A pomysły coraz ciekawsze...

    OdpowiedzUsuń