Wpisz czego szukasz

Pene z mięsem mielonym i ostrym sosem salsa

Pomysł na kolejny obiad lub kolację (jeśli lubicie ciężkie dania wieczorną porą). Do przepisu tego przyda się   salsa, więc warto zostawić mały słoiczek na później. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagające szczególnych zdolności manualnych ;) Mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje.






Składniki:
*mięso mielone (500 g)
*1 łyżka oleju rzepakowego
*1 średnia cebula
*salsa - najlepsza domowa, przepis TU (100 g)
*makaron pene (300 g)
Przygotowanie:
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i wsypuję pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaję mielone i cały czas mieszając, podsmażam mięso. Ważne by podczas mieszania rozbić mielone na drobne grudki. Gdy mięso się zetnie (zmieni kolor na szarawy), dodaję salsę i wszystko mieszam chwile.
Odsączony z wody makaron wsypuję do mięsa z sosem i razem mieszam.
Podaję gorące, prosto z patelni.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pycha! :) Makaron w uwielbianej przez Polaków wersji :)
    Ja również bardzo taką lubię :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń