Wpisz czego szukasz

Ciastka amerykańskie z czekoladą

W poszukiwaniu przepisu na ciastka rodem z Ameryki, trafiłam na chrupiące z wierzchu i "chewy" w środku ciastka z czekoladą. Zamiast czekolady lub razem z nią można dodać inne składniki, np. m&m'sy, orzechy, suszone owoce, np. wiśnie.

Ciastka najlepiej smakują zaraz po wystygnięciu albo dzień po, jeżeli nie są przechowywane w pojemniku ;) Aby nie stwardniały, wystarczy trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, wtedy możecie cieszyć się nimi do kilku dni.
Jak przystało na przepisy z tego bloga, składniki zostały uproszczone, aby nie nadwyrężać kieszeni.

Nie pozostało mi nic innego, jak zaprosić do pieczenia ;)


Ilość składników na 14 sztuk ciastek, o średnicy ok. 10 cm.

Składniki:
*mąka pszenna (250 g)
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki soli (można ominąć)
*cukier trzcinowy (150 g)
*masło (170 g)
*1/2 łyżeczki ekstraktu/aromatu waniliowego
*1 jajko + 1 żółtko
*1 tabliczka czekolady (np. mlecznej)

Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczam masło, uważając, aby nie zaczęło wrzeć.
Do roztopionego, ciepłego masła dodaję cukier trzcinowy i miksuję, aż do połączenia.
Po wystudzeniu masy maślano-cukrowej, dodaję 1 jajko i 1 żółtko oraz ekstrakt waniliowy, a następnie chwilę miksuję do połączenia wszystkich składników.
Czekoladę kroję na drobne kawałki (wg. uznania).
Do osobnej miski wsypuję mąkę, sodę oraz sól, pokrojoną czekoladę, a następnie przekładam mokrą masę i mieszam mikserem  do połączenia - ciasto powinno stać się plastyczne, lekko lepkie, dające formować się w dłoniach.
Piekarnik rozgrzewam do 170 st. C.
Na płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenie układam kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, w odstępach co 5-6 cm.
Piekę ciastka przez 10-12 min na środkowym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu, zostawiam na kratce do wystygnięcia, a następnie przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku, aby na dłużej pozostały miękkie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz