Szybkie i chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym

Jakoś tak mam, że gdy goście za rogiem potrafię, zrobić coś z niczego (pozornie, bo zawsze w domu znajdą się jakieś składniki). Najlepiej wychodzą mi wypieki, dlatego dziś powstały szybkie ciasteczka z masłem orzechowym.
Ciasteczka miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, bardzo orzechowe i idealne dla fanów słodkości.

UWAGA! Jeżeli jesteś uczulony na orzechy arachidowe, możesz skorzystać z masła migdałowego (jeżeli nie masz alergii na migdały).





Ilość składników na około 26 ciasteczek.

Składniki:
*miękkie masło (100 g)
*cukier (180 g)
*masło orzechowe (140 g)
*mąka pszenna (230 g)
*1 jajko
*1/4 łyżeczki sody
*2-3 łyżki cukru do obtaczania

Przygotowanie:
Do wysokiej miski wrzucam masło oraz odmierzoną ilość cukru i miksuję mikserem, aż do powstania puszystej masy.
Dodaję masło orzechowe i ponownie miksuję do połączenia.
Następnie wbijam surowe jajko i miksuję.
Na koniec wsypuję mąkę oraz sodę, miksuję na najwyższych obrotach, aż wszystkie składnik połączą się. Gotowe ciasto nie powinno się już kleić.

Na płaską, prostokątną blachę układam papier do pieczenia.
Urywam kawałek ciasta, formuję z niego kulkę wielkości piłeczki do ping-ponga, obtaczam w cukrze i układam na blasze robiąc pomiędzy kolejnymi porcjami 3 cm przerwy.
Tak przygotowane ciasteczka, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 12 min.
Po tym czasie ciasteczka powinny lekko się zarumienić i lekko popękać.
Ostrożnie przekładam upieczone ciasteczka na kratkę do wystudzenia,
Uwaga: ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika mają tendencje do rozpadania się.

Ciasteczka są smaczne już po wystudzeniu, ale podobno dobre są również na następny dzień (u mnie nie dotrwały ;) ).
Smacznego!

Prześlij komentarz

0 Komentarze

Wpisz czego szukasz