Szybki biszkopt idealny do ciast i babeczek

Aby upiec biszkopt nie trzeba mieć rozbudowanego skill'a z pieczenia ;) Wystarczy trzymać się wytycznych z poniższego przepisu, a biszkopt za każdym razem wyjdzie idealnie.

Ten przepis na biszkopt to świetna baza do tortów i muffinek. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na Raffaello. Łatwo zmienić mu smak czy kolor, wystarczy kilka kropel aromatu do pieczenia, esencji waniliowej, barwników spożywczych lub kilka łyżek kakao. Poniższy przepis jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga użycia pół tuzina jajek, ani kilograma mąki czy cukru ;) 



Ilość składników na: dwuwarstwowy tort (po upieczeniu w formie o średnicy ok. 18 cm lub prostokątnej blasze), roladę (przy użyciu prostokątnej, nie kwadratowej blachy) lub 12 dużych babeczek (możecie urozmaić ją dorzucając kawałki czekolady czy nadziewając konfiturą lub budyniem).

Składniki:
*mąka pszenna (180 g)
*cukier (200 g)
*woda (85 ml)
*3 jajka
*1 łyżeczka sody
*1/2 łyżeczki aromatu lub esencji waniliowej

Przygotowanie:

Białka wbijam do wysokiej miski, żółtka do kubka.
Do białek dodaję cukier i miksuję do uzyskania gęstej konsystencji (jeżeli nie ubiją się na sztywno, nic się nie stanie).
Do ubitych białek dodaję kolejno mąkę, sodę, odmierzoną wodę, aromat oraz żółtka. Ponownie miksuję, najpierw na niskich obrotach, a gdy mąka połączy się z resztą składników zwiększam obroty. 
Nagrzewam piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem.
Wybraną formę (u mnie prostokątna) wykładam papierem do pieczenia. Wlewam przygotowane ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 st. C na 17 min.
Upieczony biszkopt wyciągam z piekarnika i przekładam na materiałowy ręcznik kuchenny do wystudzenia (przekładam go razem z papierem, na którym się piekł).

Gdy biszkopt ostygnie, jest gotowy do dalszej obróbki, np. przygotowania Raffaello lub można go spałaszować bez niczego ;)
Smacznego!

Prześlij komentarz

0 Komentarze

Wpisz czego szukasz