PS Jeżeli pragniecie przygotować to ciasto dla bliskiej Waszemu sercu osoby, polecam wydać trochę więcej na dobrą czekoladę, bo to główny składnik ciasta i to jej aromat będzie efektem końcowym wypieku. ;)
Ilość składników na 8 porcji.
Składniki:
*2 tabliczki czekolady mlecznej
*3 jajka
Przygotowanie:
Czekoladę łamię na kawałki, wrzucam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
W czasie, gdy czekolada się topi, oddzielam żółtka od białek.
Białka umieszczam w wysokiej misce i ubijam je mikserem do sztywności.
Gdy czekolada się rozpuści, ściągam ją z kąpieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia (ma być cały czas plynna).
Do wystudzonej czekolady wrzucam żółtka i mieszam je razem trzepaczką do połączenia.
Następnie wkładam 1/3 ubitych białek do masy czekoladowej i mieszam je delikatnie szpatułką.
Piekarnik nagrzewam do 170 st. C.
Do masy ciasta przekladam kolejno po 1/3 ubitych białek, za każdym razem delikatnie mieszając, aż do połączenia składników.
Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wykładam papierem do pieczenia.
Wlewam do formy ciasto czekoladowe i kilku krotnie uderzam formą z zawartością, aby pozbyć się zbędnego powietrza.
Ciasto piekę 15-20 min, do suchego patyczka.
Przed podaniem studzę je na kratce i obsypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
*2 tabliczki czekolady mlecznej
*3 jajka
Przygotowanie:
Czekoladę łamię na kawałki, wrzucam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
W czasie, gdy czekolada się topi, oddzielam żółtka od białek.
Białka umieszczam w wysokiej misce i ubijam je mikserem do sztywności.
Gdy czekolada się rozpuści, ściągam ją z kąpieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia (ma być cały czas plynna).
Do wystudzonej czekolady wrzucam żółtka i mieszam je razem trzepaczką do połączenia.
Następnie wkładam 1/3 ubitych białek do masy czekoladowej i mieszam je delikatnie szpatułką.
Piekarnik nagrzewam do 170 st. C.
Do masy ciasta przekladam kolejno po 1/3 ubitych białek, za każdym razem delikatnie mieszając, aż do połączenia składników.
Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wykładam papierem do pieczenia.
Wlewam do formy ciasto czekoladowe i kilku krotnie uderzam formą z zawartością, aby pozbyć się zbędnego powietrza.
Ciasto piekę 15-20 min, do suchego patyczka.
Przed podaniem studzę je na kratce i obsypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
1 Komentarze
wow. musze zrobić
OdpowiedzUsuń