Jest to świetne danie dla osób na diecie bezglutenowej, należy zwrócić tylko uwagę jakiej mąki dodaje się jako spoiwo (więcej o tym w przepisie).
Ilość składników na 8 kotlecików.
Składniki:
* surowa kasza gryczana (100 g)
*3 łyżki posiekanego szczypiorku
*pół małej posiekanej czerwonej cebuli
*2 jajka
*3-4 łyżki mąki bezglutenowej (może być np. kukurydziana, ryżowa, każda inna oznaczona znakiem "przekreślonego kłosa")
*opcjonalnie: sól, olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
W czasie, gdy kasza się gotuję siekam na małe kawałki czerwoną cebulę oraz szczypiorek.
Ugotowaną kaszę, po odsączeniu z wody wrzucam do miski. Dorzucam posiekaną cebulę i szczypiorek. Wbijam surowe jajka i dosypuję mąki, aby z kaszy dało się uformować kulki.
Wszystko razem mieszam i dzielę na osiem porcji, z których tworzę kotleciki.
Patelnie smaruję olejem (można pominąć, jeżeli macie patelnie z nieprzywierającą powłoką) i podgrzewam.
Na rozgrzaną patelnię wkładam gryczane kotleciki i płaszczę je widelcem na grubość około 1 cm.
Obsmażam na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!
2 Komentarze
świetne kotleciki, uwielbiam takie z przeróżnych kasz :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i bardzo zwarcie :) Mi gryczane nigdy nie chcą wyjść i najczęściej w efekcie otrzymuję gryczaną jajecznicę :P
OdpowiedzUsuń