Wpisz czego szukasz

Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety gryczane z tego przepisu są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Mogą stanowić całe danie lub dodatek do warzyw. Gdy raz ich spróbujecie, będziecie robić je ciągle - są proste w przygotowaniu i bardzo pożywne.
Jest to świetne danie dla osób na diecie bezglutenowej, należy zwrócić tylko uwagę jakiej mąki dodaje się jako spoiwo (więcej o tym w przepisie).




Ilość składników na 8 kotlecików.

Składniki:
* surowa kasza gryczana (100 g)
*3 łyżki posiekanego szczypiorku
*pół małej posiekanej czerwonej cebuli
*2 jajka
*3-4 łyżki mąki bezglutenowej (może być np. kukurydziana, ryżowa, każda inna oznaczona znakiem "przekreślonego kłosa")
*opcjonalnie: sól, olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
W czasie, gdy kasza się gotuję siekam na małe kawałki czerwoną cebulę oraz szczypiorek.
Ugotowaną kaszę, po odsączeniu z wody wrzucam do miski. Dorzucam posiekaną cebulę i szczypiorek. Wbijam surowe jajka i dosypuję mąki, aby z kaszy dało się uformować kulki.
Wszystko razem mieszam i dzielę na osiem porcji, z których tworzę kotleciki.
Patelnie smaruję olejem (można pominąć, jeżeli macie patelnie z nieprzywierającą powłoką) i podgrzewam.
Na rozgrzaną patelnię wkładam gryczane kotleciki i płaszczę je widelcem na grubość około 1 cm.
Obsmażam na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. świetne kotleciki, uwielbiam takie z przeróżnych kasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie i bardzo zwarcie :) Mi gryczane nigdy nie chcą wyjść i najczęściej w efekcie otrzymuję gryczaną jajecznicę :P

    OdpowiedzUsuń