Jak wysuszyć pestki z dyni?

Lubicie pestki z dyni, a sama dynia często gości w Waszej kuchni? Jeżeli tak, to być może już od następnej dyni będziecie mogli wykorzystać ją w całości (no prawie). Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne pestki z dyni zrobione we własnym piekarniku. Jeżeli nie mieliście okazji takowych spróbować, to wierzcie lub nie, ale są zdecydowanie smaczniejsze od tych sklepowych.


Ilość pestek zależna jest od dyni ;)

Składniki:
*pestki ze świeżej dyni, mogą być z miąższem

Przygotowanie:
Wyciągam pestki ze świeżej dyni, uważając by wyciągnąć jak najmniej miąższu. Najlepiej robi się to palcami.
Przekładam wszystkie pestki na sito i płuczę je pod bieżącą wodą, oskubując pestki z ewentualnych pozostałości miąższu. Wycieram je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Piekarnik rozgrzewam do 100 st. C.
Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam pestki, uważając by nie leżały na sobie i wkładam je do piekarnika na środkową półkę.
Suszę je w piekarniku przez 30 minut, co około 5 minut otwieram na chwilę drzwiczki piekarnika, aby wilgoć miała gdzie ujść.
Po tym czasie, wyłączam piekarnik i zostawiam pestki, aby wystygły razem z piekarnikiem.
Uwielbiam jeść je, gdy są jeszcze ciepłe, ale na zimno są też niczego sobie.
Smacznego!

Prześlij komentarz

0 Komentarze

Wpisz czego szukasz