Wpisz czego szukasz

Schab pieczony w miodzie i rozmarynie

Schab wieprzowy nie tylko nadaje się na kotlety. Z tego kawałka mięsa można też przygotować obkład (z gwary poznańskiej: np. wędlina na kanapkę) w dowolnej marynacie. Przygotowałam schab w miodzie z dodatkiem rozmarynu, czerwonego pieprzu i nutką chili. Krojąc upieczony schab na grubsze kawałki możemy podać go do obiadu zamiast kotleta.


Ilość składników na 1 kg schabu.

Składniki:
*świeży schab (1 kg)
marynata:
*1 łyżka miodu
*4 łyżki oliwy z oliwek
*2,5 łyżki suszonego rozmarynu
*1 łyżka zmielonego czerwonego pieprzu
*1 łyżka suszonego chili

Przygotowanie:
Przygotowuję marynatę do mięsa. Mieszam wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, w którym będę piec mięso.
Wkładam cały kawałek schabu do naczynia z marynatą i wmasowuję ją w całe mięso. Przykrywam mięso w naczyniu folią spożywczą i wkładam na 3-5 godzin do lodówki.
Gdy marynata dobrze się już zwiąże z mięsem, wkładam (bez foli) mięso w naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około godzinę i piekę, aż schab nabierze brązowego koloru.
Podaję ciepłe w grubszych kawałkach do obiadu lub po wystygnięciu używam jako wędlinę.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kromka chleba, taka wędlinka i musztarda i nic mi więcej nie potrzeba! :)

    OdpowiedzUsuń