Pudding ryżowy

Trzymając się tematyki ryżu, dla odmiany dziś ryż w wersji na słodko. Tym razem chcę Wam przedstawić pudding ryżowy. U mnie w wersji waniliowej, ale wybór smaku jest ogromny i zależy od posiadanego budyniu ;) Wszystko okraszone syropem malinowym, choć można by dodać tu czekoladę lub zjeść bez żadnych dodatków. 


Ilość składników na 2 duże lub 4 małe porcje.

Składniki:
*2 szklanki ugotowanego ryżu
*1 opakowanie waniliowego budyniu bez cukru
*3 łyżki brązowego cukru
* mleko (500 ml)
*syrop malinowy/wiśniowy, kilka kostek czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Używam wcześniej ugotowany ryż, może być chłodny. Wsypuję go do garnka i zalewam mlekiem. Dorzucam cukier i budyń w proszku. Mieszam razem, a następnie doprowadzam zawartość garnka do wrzenia (cały czas mieszając). Skręcam ogień na najmniejszy i mieszam jeszcze około 1 minuty, aż pudding zmieni konsystencje na "budyniową".
Przekładam do misek i polewam syropem albo ozdabiam czekoladą. Pudding można jeść również w wersji schłodzonej.
Smacznego!

Prześlij komentarz

6 Komentarze

  1. podobne smaki dzisiaj u nas :) ryż, wanilia, maliny, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. To już chyba mogę nazwać takim moim jesiennym comfort food :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Kocham taki mleczny ryż <3 Blog oczywiście obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju, zjadłabym nawet teraz, wygląda obłędnie smakowicie :), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)

Wpisz czego szukasz