Wpisz czego szukasz

Duszone ziemniaki z kiełbasą i szczypiorkiem

Dziś pomysł na szybki obiad dla miłośników ziemniaków. Duszone ziemniaki z kiełbasą można potraktować jako pełne danie lub jako dodatek, zamiast klasycznych pyr z wody.


Ilość składników na 8 porcji.

Składniki:
*2 kg ziemniaków
*1 kiełbasa podwawelska
*2-3 ząbki czosnku
*1/2 cebuli
*mleko (500 ml)
*masło (50 g)
*sól
*szczypiorek (ilość wg. uznania)

Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuję, aż zmiękną (Czas gotowania jest zależny od rodzaju ziemniaków, więc nie podaję jak długo muszą się gotować. Gdy wbijecie widelec w ziemniaka powinien łatwo się w niego zanurzyć.) Odlewam wodę, a ziemniaki duszę praską do ziemniaków, tudzież widelcem.
W czasie, gdy ziemniaki się gotują, kroję kiełbasę w kostkę i podsmażam na patelni z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i czosnkiem, aż do zarumienienia.
Gdy ziemniaki są odpowiednio miękkie, odlewam wodę z garnka i duszę je tłuczkiem do ziemniaków, tudzież widelcem. Dodaję masło, mleko, sól oraz wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Ponownie duszę wszystko tłuczkiem do ziemniaków.
Podaję posypane szczypiorkiem.
Smacznego!

1 komentarz: