Wpisz czego szukasz

Serowe fondue

W tradycyjnym fondue winien znajdować się szwajcarski ser Gruyere, który jest strasznie drogi (130 zł/kg) i nie na każdą kieszeń. Zamieniłam ten kosztowny ser na Camembert, który pasuje do Emmentalera drugiego sera używanego w fondue. Oba sery bez problemu można nabyć, np. w Lidlu. Koniecznym dodatkiem jest białe wino pół wytrawne lub pół słodkie, ważne, żeby nie było zbyt cierpkie, bo zepsuje smak. Na koniec warto zaopatrzyć się w świeże pieczywo do maczania, nadaje się do tego zarówno tradycyjna bagietka, jak i bułki wieloziarniste.

Najlepiej fondue podawać w specjalnym naczyniu przeznaczonym do tego celu (można kupić już za kilkanaście złotych). Jeśli nie posiadacie takiego ustrojstwa w domu można się poratować miską postawioną na podgrzewaczu np. do dzbanku lub półmiska. Jeśli Wasze naczynie do fondue jest małe, możecie rozpuścić ser w garnku na kuchence, a następnie przelać odpowiednią porcję do naczynka.


Ilość składników dla 2 osób.

Składniki:
*ser Emmentaler (200 g)
*ser Camembert (125 g/1 szt)
*białe wino pół słodkie (150 ml)
*1 ząbek czosnku
*pieprz, kolendra
*pół bagietki lub innego pieczywa

Przygotowanie:
Sery kroję w drobną kostkę.
Rozgniatam ząbek czosnku i nacieram nim spód garnka. Wlewam wino i dodaję sery.
Cały czas mieszając, roztapiam sery na małym ogniu.
Gdy sery się całkowicie rozpuszczą i wymieszają z winem, doprawiam do smaku kolendrą i pieprzem.
Przelewam gotowe fondue serowe do miseczki do fondue i podaję. Ważne! Pod miseczką musi cały czas być zapalony ogień. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam fondue, chociaż sama osobiście nie robię.
    ale ten ser ciepły, delikatny.. ach!

    OdpowiedzUsuń