Wpisz czego szukasz

Omlet z rozmarynem i pomidorami

Lekkie danie idealne na śniadanie. Ponieważ do smażenia nie użyłam tłuszczu (smażone na patelni teflonowej) mogę śmiało rzec, że jest dietetyczne (np. faza II Dukana).  Omlet można faszerować innymi dodatkami, na przykład dodać szczypiorek, cebulę, szynkę, pieczarki. Wystarczy, że zaglądniecie do lodówki i coś na pewno znajdziecie ;) Danie z serii minuta trzy.
Z podanych niżej składników można przygotować 1 porcję.




Składniki:
*2 jajka
*1 łyżka posiekanego rozmarynu
*1 mały pomidor
*sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidora kroję w plasterki, a następnie dzielę plasterki na połowy.
Jajka wbijam do kubka i roztrzepuję widelcem, tak, aby żółtko wymieszało się z białkiem.
Rozgrzewam teflonową (może być też ceramiczna) patelnię, na którą wsypuję trochę soli.
Wlewam roztrzepane jajka, tak aby cały dół patelni został zakryty.
Gdy omlet zaczyna się ścinać posypuję go rozmarynem, a na jedną połowę kładę plasterki pomidora. Delikatnie za pomocą drewnianej, płaskiej łyżki podważam omlet od strony, na której nie ma pomidorów i składam go na pół. Smażę jeszcze 30 sekund i przekładam gotowy omlet na talerz.
Może udekorować omlet pozostałymi plasterkami pomidora lub posypać solą. Najlepiej smakuje gorący.
Smacznego!

1 komentarz: