Wpisz czego szukasz

Czerstwe bułki - reaktywacja

Zdarzyło się Wam przypomnieć o pieczywie po kilku dniach, kiedy straciło już swoją świeżość? Nie rzadko posądzić można by je o pretendowanie w konkursie kamienia roku. Jeśli nie ma na nim jeszcze pleśni, da się uratować ;) i przyrządzić z niego szybkie śniadanie lub kolacje. Naprawdę nie trzeba wiele, by ożywić starą bułkę. 


Ilość składników na 4 połówki bułki.

Składniki:
*2 czerstwe bułki
*1 jajko
*1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
*sól, pieprz
*opcjonalnie zioła, np. rozmaryn, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Przekrawam bułki na pół.
Do miseczki rozbijam jajko, wsypuję sól, pieprz (opcjonalnie ulubione zioła) i wszystko razem roztrzepuję widelcem, aż żółtko jajka połączy się z białkiem.
Na rozgrzaną patelnie wrzucam masło i rozpuszcza.
Połówkę bułki zamaczam środkiem w roztrzepanym jajku i kładę (częścią z jajkiem w dół) na rozgrzanej patelni. Powtarzam czynność dla wszystkich połówek.
Smażę na średnim ogniu, aż jajko się zetnie (około 2-3 minut).
Odwracam bułkę (wierzchem do dołu) i smażę jeszcze 30 sekund.
Podaję ciepłe. Można dodać pomidor, ogórek, polać keczupem, majonezem (co kto lubi).
Smacznego!

1 komentarz: