Mini tarta z truskawkami na cieście francuskim

Miała być klasyczna tarta z truskawkami i serkiem mascarpone, ale wyszło nieco inaczej ; )
 A co! Jest to niecodzienne połączenie ciasta francuskiego o lekko słonawym smaku ze słodkim kremem na bazie serka mascarpone, świeżych, delikatnie kwaskowatych truskawek i listków mięty pieprzowej. Pomieszanie z poplątaniem pomyślicie, ale te smaki naprawdę do siebie pasują. Zresztą póki nie spróbujecie, to nie zrozumiecie : )
Z podanej ilości wychodzi 30 szt mini tart, na 6 kęsów każda.






Składniki:
krem:
*śmietana-kremówka 36% (400 ml)
*serek mascarpone (250 g)
*2 łyżki cukru trzcinowego/białego (30 g)
*1 łyżka cukru waniliowego (15 g)
pozostałe:
*300-500 g truskawek (zależy od wielkości)
*1 rolka świeżego ciasta francuskiego
*15 listków świeżej mięty pieprzowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem (bez na 200 st. C). Rozwijam ciasto francuskie na płaską blachę, papierem do pieczenia do dołu. Kroję ciasto na 15 w miarę równych prostokątów i wkładam na 8-10 minut do piekarnika.
W czasie, gdy ciasto francuskie jest w piekarniku, przygotowuję krem i truskawki.
Truskawki kroję na ćwiartki i odkładam na bok.
Do miski wkładam śmietanę, cukier trzcinowy i wanilinowy. Miksuję mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Następnie dodaję serek mascarpone i miksuję jeszcze chwilę wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyciągam upieczone prostokąty z ciasta francuskiego. Delikatnie rozkrawam* je nożem na dwie części (w taki sam sposób, jak kroi się bułkę).
Na każdą połówkę nakładam* po łyżce kremu i dekoruję truskawkami (ilość wg. uznania) oraz połową listka mięty.
Smacznego!

 *Uwaga: cisto francuskie jest strasznie kruche, dlatego przy rozkrawaniu go oraz nakładaniu kremu należy trzymać je od spodu, aby nam się zbytnio nie połamało.


Prześlij komentarz

0 Komentarze

Wpisz czego szukasz