Z poniższych składników wychodzi porcja dla 1 osoby.
Składniki:
*3 czubate łyżki otrębów owsianych (ja jestem wierna tym niebieskim od Sante)
*200 ml mleka
*sezonowe owoce (ilość wg. uznania)
*ewentualnie: 2 rozkruszone na proszek tabletki słodziku lub 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do rondelka wlewam zimne mleko i wsypuje otręby oraz słodzik (cukier). Podgrzewam wszystko na średnim ogniu, cały czas mieszając zawartość rondelka. W momencie kiedy mleko się zagotuje (trzeba uważać, aby nie "wyskoczyło" z rondla) skręcam ogień na mały i cały czas mieszam, aż owsianka zacznie gęstnieć (ok. 2-3 minut). Kiedy owsianka nabierze gęstości budyniu, ściągam rondelek z ognia i przelewam porcję do miseczki. Dekoruje sezonowymi owocami lub jem samą, bez owoców.
Smacznego!
3 Komentarze
smaczny taki otrębowy deserek , pycha !
OdpowiedzUsuńStrasznie smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa również jadam owsiankę z otrębami, ale nie gotuję ich. Zagotowuję mleko, wyłączam gaz i wsypuję otręby. Na szklankę mleka daję pół szklanki otrebów.Zamieszam i zostawiam na kilka minut do zgęstnienia. Jak nie mam owoców, kapnę łyżkę dżemu.
OdpowiedzUsuń