Wpisz czego szukasz

Energetyczna owsianka z otrębów

Pogrzebałam trochę w moich archiwach i znalazłam nie wrzucone przepisy. Tak, więc dzielę się dziś jednym z nich :) Jest to pomysł na energetyczne śniadanie. Bez dodatku owoców można jeść owsiankę będąc na diecie, np. proteinowej/białkowej. Osobiście uważam, że owoce są zdrowe i należy je jeść, więc moja owsianka ma pomarańcza. Przepis na owsiankę z otrębów owsianych dopracowałam będąc na Dukanie. Muszę przyznać, że później kilkakrotnie podchodziłam do owsianki z płatków owsianych zwykłych czy błyskawicznych i nigdy nie wyszła mi taka owsianka, jak ta z otrębów. Postanowiłam więc pozostać przy otrębach i nie zmieniać już nic, po za zmianą owoców na sezonowe (tak, zdjęcie jest z zimy, kiedy sezon na pomarańcze w Polsce w pełni ;) ).
Z poniższych składników wychodzi porcja dla 1 osoby.



Składniki:
*3 czubate łyżki otrębów owsianych (ja jestem wierna tym niebieskim od Sante)
*200 ml mleka
*sezonowe owoce (ilość wg. uznania)
*ewentualnie: 2 rozkruszone na proszek tabletki słodziku lub 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Do rondelka wlewam zimne mleko i wsypuje otręby oraz słodzik (cukier). Podgrzewam wszystko na średnim ogniu, cały czas mieszając zawartość rondelka. W momencie kiedy mleko się zagotuje (trzeba uważać, aby nie "wyskoczyło" z rondla) skręcam ogień na mały i cały czas mieszam, aż owsianka zacznie gęstnieć (ok. 2-3 minut). Kiedy owsianka nabierze gęstości budyniu, ściągam rondelek z ognia i przelewam porcję do miseczki. Dekoruje sezonowymi owocami lub jem samą, bez owoców.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. smaczny taki otrębowy deserek , pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie smacznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również jadam owsiankę z otrębami, ale nie gotuję ich. Zagotowuję mleko, wyłączam gaz i wsypuję otręby. Na szklankę mleka daję pół szklanki otrebów.Zamieszam i zostawiam na kilka minut do zgęstnienia. Jak nie mam owoców, kapnę łyżkę dżemu.

    OdpowiedzUsuń