Wpisz czego szukasz

Sernik na kruchym spodzie z wiaderka

Sernik dobry jest na każdą okazję i na święta i bez okazji. Tym razem przygotowałam sernik na ciepło z popularnych w sklepach 1 kg wiaderek twarogu. Wykonanie zajmie Wam z pieczeniem niecałą godzinę, mi zajęło 50 min, z czego 30 min to samo pieczenie. Jest to przepis na sernik idealnie pasujący do nurtu mojego bloga - szybko i tanio. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)
Z poniższych składników wychodzi blacha o wymiarach 30x25 cm i wysokości 4 cm.





Składniki:
-na spód ciasta:
*350 ml mąki pszennej
*125 g margaryny do pieczenia
*1 jajko
*1 płaska łyżeczka soli
-na masę serową:
*1 kg twarogu sernikowego (polecam to z Lidla)
*5jajek
*250 ml cukru
*1 budyń waniliowy (bez cukru)
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania spodu. Do miski wrzucam mąkę, margarynę, jajko i sól. Wszystko ugniatam rękami, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Wkładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam palcami na całej powierzchni. Następnie zajmuje się masą serową. Do wysokiej miski wkładam całe wiaderko twarogu, 5 żółtek, cukier, budyń i proszek do pieczenia. Miksuję chwilę do połączenia składników. Do osobnej miski wbijam białka i miksuję je na sztywną pianę. Ubite białka przekładam do wcześniej zmiksowanej masy serowej i mieszam razem delikatnie łyżką. Na wcześniej wyłożony spód ciasta wlewam masę serową i do piekarnika na 30 min (200 stopni z termoobiegiem). Przed wyciągnięciem sprawdzam czy wszystko się upiekło drewnianym patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Sernik najlepiej smakuje i wygląda po odleżeniu nocki w lodówce. Obecnie zdjęcie przedstawia sernik zaraz po upieczeniu, postaram się dodać taki już odstany.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. świetny przepis, szybki i doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, łatwy i szybki. Przepyszny serniczek mi wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię ten serniczek często , szybko i łatwo a kuchareczka ze mnie marna :)))robilam go we wrześniu na imieniny , robilam do szkoły na mikołajki mąż myślał że dziecko jeszcze coś do domu przyniescie niestyty przyniosła pustą brytwannę , a dziś robię na święta :)) jedynie nie dodaję do spodu soli . dziękuję

    OdpowiedzUsuń