Wpisz czego szukasz

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Jeśli lubicie słodkości, a do tego chcecie poczuć smak Ameryki w Polskiej odsłonie. Zachęcam do spróbowania pancakes'ów - śniadaniowego must have w USA. Jest to ciekawa alternatywa do naleśników popularnych w Polsce. Można podawać je z syropem klonowym, dżemem, owocami i bitą śmietaną, posypane cukrem lub sote - same w sobie są i tak dość słodkie i aromatyczne. Nie potrzeba wiele by składniki klasycznych naleśników zamieniły się w te, z których wyczarujecie pancakes'y.
Z poniższego przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy ok. 12 cm.


 Składniki:
*1 szklanka mąki
*250 ml mleka
*2 jajka
*30 ml oleju (polecam rzepakowy)
*1 łyżka cukru
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*1/4 łyżeczki soli
*3-4 krople aromatu waniliowego

Przygotowanie:
Do miski wlewam mleko, olej i wbijam jajka. Wszystko razem miksuję, aż podwoi swoją objętość. Cały czas miksując (na średnich obrotach) dodaję suche składniki i wszystko razem miksuję, aż do powstania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną, suchą patelnię wlewam 5 łyżek ciasta i smażę, aż do zarumienia z obu stron. Teraz pozostaje tylko przygotować wszystkie porcje i można delektować się smakiem pancakes'ów.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nie ma to jak pankejki :3 Stosik placuszków i mleko to przyjemna wizja weekendowego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Równiutkie zaczęły wychodzić dopiero po trzeciej próbie ;D

      Usuń
  3. jakie równiutkie!:) cudnie wyglądają tak oprószone cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne! I na pewno pyszne .

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam - najbardziej z borówkami amerykańskimi i syropem klonowym. Mniam.

    OdpowiedzUsuń