Wpisz czego szukasz

Muffinki kajmakowe

W moim domu pojawiła się masa krówkowa, zwana również kajmakową. A, że w planach były babeczki wielkości capcakes'ów, no to postanowiłam wykorzystać kajmak. Masa krówkowa występuje w różnych smakach: tradycyjna (kajmakowa) najbliżej jej do karmelu, orzechowa, kakaowa, kokosowa. Musicie też zwrócić uwagę na to jakiej firmy kupujecie masę. Ja miałam styczność z dwoma: Bakalland - mój faworyt, smakuje właśnie jak karmel bez żadnych dziwnych atrakcji smakowych i Helio - tu się natknęłam, bo kupiłam klasyczną i orzechową, i obie miały dziwny smak, jakby zamiast cukru, użyto dużo chemicznego słodzika. Osobiście nie polecam tej drugiej, szczególnie, gdy jako pierwszej spróbujecie Bakallandu.

Masę krówkową można również zrobić samemu z kondensowanego mleka.
Wystarczy zamkniętą puszkę ze skondensowanym, słodkim mlekiem zanurzyć w garnku z zimną wodą i gotować jeszcze 10 min od momentu wrzenia. Pod puszkę trzeba włożyć ręcznik kuchenny.

Wracając do muffinek, przepis należy do tych najprostszych. Wystarczy miska, mikser elektryczny, papiloty do muffinek/cupcake'ów i (opcjonalnie) forma do wybranej przez nas wielkości babeczek, co by się nie rozlazły w piekarniku na boki.
Z poniższych składników wychodzi około 24 sztuk cupcakes'owych babeczek.



Składniki:
*3 łyżki mąki
*400 g masy krówkowej
*2 jajka
*1 łyżka oleju (polecam rzepakowy) lub masła

Przygotowanie:
Masę krówkową wkładam do dużej miski, dodaję jajka, mąkę i olej/masło. Wszystko razem miksuję, aż do uzyskania jednolitej masy. Do formy na babeczki wkładam papiloty i do każdego z nich wlewam masę na 2/3 wysokości. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piekę 5-7 minut (sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie jest już mokre). Pozostaje już tylko wyciągnąć gotową porcję i upiec pozostałą część. Babeczki najlepiej smakują zimne.
Smacznego!



1 komentarz: